CITI’S BITCOIN-RAPPORT DOET WEINIG AAN RENDEMENTSANGST; PRIJS WEER OMLAAG

Bitcoin startte de week met een ongelooflijke herstelrally, waarbij een aanzienlijk deel van de verliezen van de vorige wekelijkse sessie teniet werd gedaan tegen een neerwaartse correctie in de rente op Amerikaanse obligaties.

Desondanks slaagde de intraday bull run van het vlaggenschip van de cryptocurrency er dinsdag niet in om verdere hogere biedingen te genereren. Een sell-off aan de lokale top volgde als gevolg van winstnemingen, waardoor de prijzen met maar liefst 3,72 procent daalden tot 48.380 dollar. Bitcoin was nog steeds 7,5 procent hoger op een week-to-date tijdframe.

Een deel van de winsten van de cryptocurrency kreeg ook een boost door het laatste rapport van Citi over cryptocurrencies. De investeringsbank concludeerde dat Bitcoin Trader een valuta bij uitstek zou kunnen worden voor internationale handel. Desalniettemin deden de optimistische projecties weinig om de intraday bias van de asset te behouden.

Bitcoin’s neerwaartse beweging dinsdag verscheen in de hele cryptocurrency markt, met toptokens zoals Ethereum en Binance Coin elk staart Bitcoin naar zijn intraday verliezen. In totaal verloor de cryptomarkt ongeveer $ 23 miljard tijdens de Azië-sessie, waardoor de aankomende periodes in de alarmmodus werden gezet over potentiële dalingen.

YIELDS FUD

Bitcoins koersdaling van 21 procent vorige week en het herstel op maandag leken een reactie op de aanhoudende turbulentie op de markten voor staatsobligaties. De wereldwijde 10-jaarsrente steeg door optimistische economische groeiverwachtingen, waardoor activa onder druk kwamen te staan die in 2020 goed presteerden tegen dalende rendementen. Als gevolg daarvan kelderde bitcoin samen met techaandelen.

Maar op maandag stabiliseerden de rendementen, waardoor de cryptocurrency een pauze kreeg van zijn correctieve bewegingen. Het kreeg een verdere boost nadat de centrale bank van Australië reageerde op de stijgende obligatierendementen door haar aankopen van schatkistpapier te verdubbelen. Rentevoeten bewegen omgekeerd evenredig met obligatiekoersen.

Analisten merkten op dat de Amerikaanse Federal Reserve een gelijkaardige beslissing zou moeten nemen. Crypto-econoom Ben Lilly zei in zijn wekelijkse nieuwsbrief dat stijgende rendementen de kosten voor het aflossen van schulden zouden opdrijven, wat „zeer verontrustend is in een economie die nog steeds op minder dan volledige capaciteit werkt in het licht van COVID.“

„Daarom kunnen J-Pow en de Federal Reserve niet stilzitten,“ voegde Mr. Lilly eraan toe. „Laat me dat anders formuleren… Het is de reden waarom ze niet stil hebben gezeten. Ze handelen al op de markten door Amerikaanse schuld (obligaties) te kopen.“

Bulls zien het ingrijpen van centrale banken in de obligatiemarkten al lang als optimistisch voor Bitcoin. Als ze schatkistpapier opharken, drukken ze de rendementen ervan omlaag, waardoor ze minder aantrekkelijk worden voor andere beleggers. Het gevolg is dat het geld naar riskantere activa stroomt.

BITCOIN…

…steeg met meer dan 1.200 procent nadat de Fed haar ongelimiteerde obligatie-opkoopprogramma lanceerde en de rente verlaagde tot bijna nul afgelopen maart. Ondertussen hebben de Wall Street indexen ook ongelooflijke stijgingen laten zien tijdens het expansieve beleid van de centrale bank.

„Hoe meer centrale banken over de hele wereld activa opkopen, de rente laag houden en meer inktpatronen in de geldprinter blijven stoppen, hoe verticaler deze cyclus zou kunnen zijn,“ merkte de heer Lilly op. „Als de FED echter besluit om van koers te veranderen en strakker aan te trekken, kan dit fungeren als een grote tegenwind voor crypto.“

Het rendement van de 10-jaars US Treasury note stond dinsdag in de buurt van 1,415 procent, een lichte daling ten opzichte van het slot van de vorige dag op 1,422. Beleggers wachten nu op optredens van Fed-officials voor aanwijzingen over de vraag of de centrale bank iets zal doen aan de stijgende rente.